De kennis van Hildegard - Lanskroon

NL/E

De kennis van Hildegard

Lanskroon bevindt zich middenin Amsterdam en wij zijn dan ook omringd door de hectiek van verkeer en toerisme. Toch heerst bij ons vaak een serene rust. Hoe is dit mogelijk?  Voor mij als eigenaresse is ‘rust in de tent’ van grote waarde. Het zorgt voor een behoud van energie en aandacht voor waar het wezenlijk om gaat; de zorg voor onze gasten en het leveren van kwaliteitsproducten.
Rust in de zaak is voor mij als een spiegel van mijn eigen innerlijk. Als drukbezette horecaondernemer ben ik actief om rust, geluk en innerlijke ruimte in mijn leven te brengen en te houden. Vaak laat ik mij inspireren, zoals nu door de wijsheid van Hildegard van Bingen (1098 – 1179). Zij was een Duits Benedictijnse abdis die zeer actief was op het gebied van geloof, wetenschap, filosofie, muziek en poëzie. Ook studeerde zij plantkunde waaronder de kennis van kruiden en specerijen. Haar kennis heeft zij nagelaten in geschriften, en wij plukken daar nu nog de vruchten van. Om het belang van haar werk in deze tijd te onderstrepen, heb ik onlangs in het Ignatiushuis een lezing over haar gehouden.
Bij ons is er veel vraag naar producten die vrij zijn van gluten, suikers, vetten e.d. Er is sprake van allerlei allergieën waar mensen aan lijden. In Lanskroon maken wij glutenarme taarten en ook speltproducten zijn gewild. De lezing in het Ignatiushuis ging over de koekjes die bij ons in het assortiment komen. Ze zijn gemaakt naar een recept van Hildegard. Zij beschrijft ze als ‘zenuwkoekjes’, koekjes waar je rustig van wordt als je ze eet. Een hoofdbestanddeel van deze koekjes is spelt. Spelt wordt beter verdragen door het lichaam dan andere granen. Het heeft een hoge voedingswaarde met veel Vitamines en is licht verteerbaar.

Hildegard droeg in de 12e eeuw al uit dat je gezond kon blijven als je volgens bepaalde regels leefde. Zij was een van de eersten die een verband legde tussen voedsel en ziekte. Je kunt jezelf zowel ziek als gezond eten. Als sociaal bewuste en duurzame bakker probeer ik dit uit te dragen en deze levensovertuiging mee te nemen bij alles wat ik doe.